The project “Drag Queens of the World” was featured in the norwegian gay magazine Gaysir. A capturing headline of the article “Who is hidden behind the make up?”, colorful photos and the idea of the project made it as a top read article. Althoough it is in Norwegian, we want to share it with you here:

 

HVEM SKJULER SEG BAK SMINKEN?

I portrettserien Drag Queens of the World utforsker kunstnerstudioet The Faketory drag som uttrykksform, kunstform og kultur.

– Det vi ønsker er å virkelig portrettere drag-queensa og mennene bak sminken. Hvem er de? Hva er bakgrunnen for at de kler seg i drag? sier John Magnus R. Dahl.

– En viktig del av dette er å fokusere på forvandlingen fra mann til drag queen.

– Det handler om mye mer enn å bare kle seg i kvinneklær. I forvandlingen blir de til en nøye utformet karakter, og de vokser til noe som er ”larger than life”.

To djevler

Det var den nederlandske kunstneren og antropologen Martijn Crowe som tok initiativet til prosjektet i 2010.

Crowe fikk ideen da han stod utenfor en stor nattklubb i Sao Paolo i Brasil, rett før stengetid.

– Dørene åpnet seg, og ut kom en stor folkemengde. Blant andre to drag queens, forteller Dahl.

– I Brasil kler natteravner og club kids seg veldig konformt, så antrekkene til queensa var en ekstrem kontrast. Martijn har sagt at han følte han så inn i helvete, hvor to djevler ledet fortapte sjeler.

– Dette førte til at han ble interessert i hva og hvem drag queens er, og han begynte å kontakte miljøet i Sao Paulo og senere andre steder rundt omkring i verden.

Resultatet har blitt en serie portretter – i form av fotografier og intervjuer – av drag queens fra hele verden. Fra Brasil og Kambodsja til Bolivia og Nederland til England og Belgia.

– Vi har hatt flere utstillinger verden rundt, og i desember skal det hele samles i en bok, etter at vi har fullført de siste turene til New York og Shanghai, sier Dahl.

Vil feire mangfoldet

Drag Queens of the World ønsker å gi drag queens stemmer som virkelige personer, og ikke bare som skapninger i en verden av glitter og glamour.

Fokus i prosjektet ligger på å utforske hvordan overdrivelse er den største delen av den forvandlingen en drag queen går gjennom, men de vil også vise det store mangfoldet i både draguttrykkene og hvilken motivasjon som ligger bak.

I Bolivia er for eksempel drag queens en del av en gammel kulturell tradisjon, og deres opptredener har politiske undertoner, mens i Kambodsja er drag og dans en del av deres arbeid som prostituerte.

«Vi synliggjør det samfunnet forsøker å gjemme», heter det i prosjektbeskrivelsen for Drag Queens of the World.

«LHBT opplever tilbakeslag over hele verden, fra Russland til India, fra Uganda til Arizona. Drag Queens of the World vil øke synligheten og forståelsen for alternative måter å se på kjønn – og dette er en viktig oppgave i disse dager når myndigheter og mobber gjør det motsatte. Drag Queens of the World tar sikte på å øke bevisstheten rundt samfunnsproblemer og heller feire mangfoldet.»

 

THANK YOU, GAYSIR.NO!

gaysir no logo

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Revista Lado A

Wed Jun 4 , 2014
Now it is time to travel to another contintent and see what media is saying about our project in Brazil. Revista Lado A is one […]